Mantelzorg Definitie

Descoperiti definitia si importanta mantelzorg-ului in ingrijirea persoanelor vulnerabile din comunitate.

Introducere

Mantelzorg, un termen olandez care se traduce aproximativ ca ‘ingrijire in familie’, este o forma de ingrijire neplatita oferita de membrii familiei sau prietenii apropiati unei persoane care are nevoie de ajutor din cauza unei afectiuni sau a varstei inaintate.

Caracteristici ale Mantelzorg-ului

  • Oferirea de ingrijire non-profesionala.
  • Legatura stransa intre cel care ofera ingrijire si cel care o primeste.
  • Ingrijirea se desfasoara in majoritatea cazurilor la domiciliul persoanei asistate.

Exemple de Mantelzorg

Un exemplu comun de mantelzorg este atunci cand un adult tanar isi ingrijeste parintii in varsta sau un frate sau sora care sufera de o afectiune cronica. In alte cazuri, este posibil ca un prieten apropiat sau un vecin sa ofere mantelzorg unei persoane in nevoie.

Studii de Caz

Intr-un studiu realizat recent in Olanda, s-a constatat ca aproximativ 20% din populatia adulta ofera mantelzorg unei persoane in nevoie. Acest lucru arata cat de raspandita este aceasta forma de ingrijire neplatita in societatea moderna.

Statistici Privind Mantelzorg-ul

Conform unei cercetari realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, mantelzorgul reprezinta aproximativ 80% din toate serviciile de ingrijire a persoanelor cu afectiuni cronice. Acest lucru subliniaza importanta cruciala a mantelzorgului in sustinerea persoanelor vulnerabile din comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *