Holocaust: Definitie

Holocaustul reprezinta un genocid planificat si sistemtic impotriva evreilor si altor grupuri considerate ‘inferioare’ comis de regimul nazist in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Introducere

Holocaustul este unul dintre cele mai intense si tragice capitole din istoria umanitatii. Acesta a fost un genocid sistematic comis de regimul nazist condus de Adolf Hitler in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial impotriva evreilor si altor grupuri considerate ‘inferioare’.

Definitie

Termenul ‘holocaust’ provine din limba greaca si inseamna ‘arsura completa’. In contextul istoric, Holocaustul se refera la uciderea massiva si planificata a aproximativ 6 milioane de evrei, precum si a altor grupuri, precum tigani, homosexuali, si persoane cu dizabilitati, de catre regimul nazist intre anii 1941-1945.

Caracteristici

  • Genocid
  • Curatenie etnica
  • Ucidere in masa

Exemple

Unul dintre cele mai terifiante exemple de Holocaust este reprezentat de lagarul de concentrare Auschwitz, unde au fost uccisi aproximativ 1.1 milioane de oameni, majoritatea evrei. Alte exemple includ pogromurile din Europa de Est, masacrarea tiganilor si uciderea persoanelor cu dizabilitati.

Studii de caz

Un studiu de caz relevant este cel al familiei Frank, care s-a ascuns timp de doi ani in Amsterdam pentru a scapa de deportarea in lagarele de concentrare. Desi Anne Frank a murit in lagar, jurnalul ei a devenit un simbol al ororilor Holocaustului.

Statistici

Conform estimarilor, aproximativ 6 milioane de evrei au fost ucisi in timpul Holocaustului, iar numarul total de victime se ridica la aproximativ 11 milioane. Aceste cifre sunt tulburatoare si demonstreaza amploarea tragediei umane care a avut loc in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *